PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
23.5.2023
Pitkän ja vaiherikkaan neuvottelurupeaman jälkeen saatiin uunista ulos liittomme osalta tämän kevään viimeinen neuvottelutulos eli nyt on uusittu myös Ahvenanmaan Postin työehtosopimus. Neuvottelutulos allekirjoitettiin hallintojen hyväksynnän jälkeen 16.5.2023.
Aiemmin kyseisen työehtosopimuksen neuvotteluprosessista vastasi PAUn Ahvenanmaan osasto, mutta he totesivat tänä keväänä, että tulosta ei synny ja siirsivät neuvotteluvastuun liiton toimistolle. Ahvenanmaan Postin työehtosopimusta noudatetaan luonnollisesti Ahvenanmaan postilaisiin, mutta myös mantereen puolella Ahvenanmaan Postin verkkokauppalogistiikan yksikössä eli Axla Logisticsissa.
Palkankorotustaso ei Ahvenanmaan Postin työehtosopimuksen osalta poikkea muista aloista. Palkat korottuvat takautuvasti 1.3.23 lukien 2,2 % ja nyt toukokuussa maksetaan 500 euron suuruinen kertaerä (osa-aikaisilla suhteessa työaikaan). 1.3.24 palkat nousevat 3,5 %. Palkkojen osalta sopimus ei siis yllätä.
Perhevapaiden osalta Ahvenanmaan Posti osoitti olevansa yhtiö, joka haluaa yhtiönä edesauttaa uusien perhevapaasäädösten tavoitetta perhevapaiden tasa-arvoisemmasta jakaantumisesta vanhempien kesken. Tämä on hienoa! Ei-synnyttävällä vanhemmalla (yleensä isä) on jatkossa oikeus palkallisiin vanhempainvapaapäiviin 32 arkipäivän osalta. Tämä on iso parannus aiempaan. Ennen muutosta palkallisia isyysvapaapäiviä oli 6 arkipäivää. Uudet lainkohdat eivät tunnista terminä enää isyysvapaata, joten jatkossa isät käyttävät vanhempainvapaita isyysvapaiden sijaan. Synnyttävillä vanhemmilla palkallisten perhevapaapäivien määrä pysyy ennallaan eli he saavat 40 palkallista raskausvapaapäivää ja 32 palkallista vanhempainvapaapäivää.
Ehkäpä Ahvenanmaan Posti toimii perhevapaa-asiassa hyvänä esimerkkinä täällä mantereella toimivalle Postille.
Työehtosopimusneuvottelujen osalta on siis nyt hetki rauhallisempaa. Ehkä hyvä niin, koska Säätytalolla kirjoitetaan tällä hetkellä mielenkiintoisia tekstejä. Myös niillä tulee olemaan vaikutusta palkansaajien elämään tulevan hallituskauden aikana.
Hallitusohjelmien tyyli vaihtelee yksityiskohtaisista kirjauksista yleisiin julistuksiin. Tällä vielä käynnissä olevalla hallituskaudella on noudatettu 216 sivuista hallitusohjelmaa ja väittäisin jokaisen hallituspuolueen vuorollaan vedonneen joko siihen, että asia ei tule etenemään, koska siitä ei ole kirjauksia hallitusohjelmassa tai että jotain tulee edistää, koska asiasta on kirjattu hallitusohjelmaan. Eli ei siellä turhaan istuta pitkiä päiviä. Vaikean paikan tullen tes-neuvotteluissa uhataan työtaisteluilla ja Säätytalolla ehkä sillä, että hallitus jää muodostamatta, ja ministeripaikat ja valta saamatta.
Julkisuuteen on tihkunut työelämäasioiden osalta tietoja joistakin keskustelussa olevista aiheista. Paikallisen sopimisen lisäämisen työllisyyttä parantavaan vaikutukseen taitavat luottaa kaikki hallitusneuvotteluissa istuvat puolueet. Itse en ole vielä koskaan kuullut sellaisia perusteita tuolle asialle, että siihen uskoisin. On yhtiöitä, joissa paikallinen sopiminen sujuu hienosti ja yrityksiä, joissa se ei suju. Ja niissä missä sopimuksia ei synny, tuntuu olevan paljon muitakin ongelmia. Lakko-oikeuteen puuttumisestakin on neuvotteluissa ainakin kuiskittu. Ja työttömyysturvan heikentäminen näyttäisi saavan kannatusta kaikilta neuvotteluissa olevilta puolueilta.
Työelämäkysymysten lisäksi kiinnostaa millaisia kirjauksia valtionomistamista yhtiöistä ohjelmaan tehdään. Kokoomus sanoi ennen vaaleja, että Postin pilkkominen ja sen joidenkin osien myyminen on heidän kannattama vaihtoehto. Ilmeisesti myös järkevämmille vaihtoehdoille on kannatusta.
Juhannuksena saunotaan ja luetaan hallitusohjelmaa!
Mukavaa kesää!
Heidi Nieminen
Puheenjohtaja
25.4.2023 - Juha Pöyry