PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
9.6.2020
Työreformimies Matti Vanhanen nousi uudeksi valtiovarainministeriksi ja samalla keskustapuolue toi esille uuden tavoitteensa eläkeiän nostosta. Jo hieman pidempään politiikkaa seuranneet muistavat vielä hyvin Vanhasen Rukan keväthangilla vuonna 2009 ideoiman eläkeiän noston, joka ei silloin vielä edennyt päätöksiin, mutta myöhemmin kyllä eläkeikää nostettiin.
Mikä on Sinun eläkeikäsi eli milloin Sinä voit jäädä vanhuuseläkkeelle? Edellisessä eläkeuudistuksessa vanhuuseläkeikä sidottiin syntymäaikaasi eli pystyt oman eläkeikäsi tarkistamaan esimerkiksi osoitteesta tyoelake.fi, jossa on siihen kätevä laskuri. Minä tarkistin. Olen syntynyt heinäkuussa 1979. Alin eläkeikäni eli se ikä milloin voin aikaisintaan jäädä eläkkeelle on 66 vuotta 7 kuukautta. Vanhuuseläkkeeni voi siis alkaa aikaisintaan 1.3.2046. Koska tuohon on vielä hetki aikaa, niin eläkettä ei kovin aktiivisesti ole tullut mietittyä. Tuossakaan vaiheessa en saa niin sanottua täyttä eläkettä, vaan siihen on tehty elinaikakerroinvähennys. Jos siis haluan eläkkeeni sen suuruisena kuin se minulle tulisi ilman elinaikakerroinvähennystä, pitää työssä jatkaa tavoite-eläkeikään asti. Sama laskuri kertoo myös tavoite-eläkeikäsi. Minulla se on 69 vuotta 1 kuukausi.
Ihan ensimmäisenä ei ole tullut mieleen, että vielä tuostakin pitäisi eläkeikää nostaa. Ja ilmeisesti myös keskustapuolueesta on nyt korjattu ajatusta hieman eli ilmeisesti heidänkään tavoitteena ei ole nostaa vanhuuseläkeiän alarajaa vaan poistaa niin sanottu eläkeputki eli ikääntyneiden työttömien oikeus työttömyysturvan lisäpäiviin. Ilmeisesti myös työkyvyttömyyseläkkeiden iso määrä puolueessa pohdituttaa.
Ikääntyneet työttömät jättäisin rauhaan, mutta työkyvyttömyyseläkkeiden osalta myös minulla on iso huoli työkykynsä menettäneistä ihmisistä. Erityisesti mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet lisääntyvät kovaa vauhtia ja mielenterveysongelmat kasaantuvat erityisesti nuorille aikuisille. Politikkojen aiheuttamia lisäpotkuja nämä ihmiset eivät kaipaa eivätkä tarvitse elämäänsä, mutta jotain meidän pitää tehdä nykyiselle opiskelu- ja työelämälle, jotta emme uuvuta nuoria ja nuoria aikuisia jo työelämän alkuvaiheessa. Nuoren ihmisen joutuminen työkyvyttömyyseläkkeelle on sekä inhimillinen että taloudellinen katastrofi ja sitä ei ratkaista työttömyysturvaa heikentämällä tai eläkeikää nostamalla.
Heidi Nieminen
puheenjohtaja
9.6.2020 - Heidi Nieminen