PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
6.9.2021
Elämme tässä vaiheessa sitä aikaa vuodesta, jolloin kesän lämpö ja valo alkavat olla pikkuhiljaa kaunis muisto ja vastassa on arki. Lomat on pidetty ja edessä on todellisuus. Todellisuutta on taloudellinen epävarmuus mm. osa-aikaistusten johdosta, haasteet työssä jaksamisessa, johon heikentävästi vaikuttaa esimerkiksi perusjakelussa kolmesta nipusta jakelu ja työpäivien epätasainen pituus.
PAUn 26. liittokokouskin saatiin viimein elokuussa pidettyä. Liittokokouksessa linjattiin PAUlle tavoiteohjelma, eli mitä asioita tavoitellaan seuraavan neljän vuoden aikana. Tavoiteohjelma ottaa kantaa esimerkiksi työehtosopimusasioihin, postilakiin, vuokratyövoimaan, palkkaukseen jne. Tavoiteohjelma herättää paljon keskustelua ja kokousedustajat pitivät puheenvuoroja ohjelmaan liittyen. Liittokokouksessa pidettiin tällä kertaa vähemmän puheenvuoroja. Korona on asiaan varmasti vaikuttanut ja puheiden määrän vähyyteen oli osansa tehnyt se, että postialalla on parin viime vuoden aikana ollut haastavaa ja PAUn jäsenten kohtaamia uhkia on ollut liiankin paljon.
Tapasin liittokokouksessa minulle vuosien takaa paljon tuttuja kasvoja, ja yllättävän usea kertoi, että tämä on heidän viimeinen liittokokouksensa. Usean kanssa tuli toivoteltua hyvät jatkot, moni oli lähtenyt opiskelemaan, uusi työ oli hakusessa ja moni harkitsi muuten vain Postista pois lähtemistä.
Tarkalla korvalla kuuntelin Postin toimitusjohtaja Turkka Kuusiston puhetta. Näin myönteistä viestiä ei ole pitkään aikaan kuultukaan työnantajan suusta. Tokihan alalla on käynnissä iso murros postimäärän alati vähentyessä, ja sen myötä, jotta liiketoiminta pysyy kannattavana, täytyy tehdä koviakin ratkaisuja, sitä ei voi kieltää. Postin ammattitaitoista, sitoutunutta ja sitkeää henkilöstöä kiiteltiin. Posti on ottanut isoja askeleita ympäristövastuullisuudessa ja tänä vuonna päivitetyssä Postin vastuullisuusohjelmassa painotetaan lisäksi työntekijöiden hyvinvointia. Kuusisto toi esille sen minkä me kaikki jo tiedämme, työntekijöiden kokoaikaiset työpaikat takaavat motivoidun ja osaavan henkilöstön, joka puolestaan takaa laadukkaat postipalvelut.
Juhlapuheiden jälkeen oli edessä todellisuus, joka liittokokouksessa puheenvuoroja pitäneiden puheissa kuului. Eräästä puheenvuorosta jäi mieleen se, kuinka työpaikoilla koetaan arvostuksen puutetta työntekijöitä kohtaan. Kiitos-palkkioiden epätasainen jakaminen aiheuttaa tällaista arvostuksen puutteen tunnetta. Työntekijöiden merkkipäivät sivuutetaan. Työntekijät joutuvat itse muistuttamaan työnantajaa määrävuosilahjoista, jotka heille olisi pitänyt antaa. Eräällä työpaikalla esihenkilö totesi työntekijälle, että tuolla hänen työpöydällään on määrävuosilahjasi, mene hakemaan se sieltä. Ei kiitoksen sanaa, ei mitään. Jo alussa mainitsemani perusjakelussa toteutettava kolmesta nipusta jakaminen aiheuttaa työntekijöille fyysisiä oireita ja sairauspoissaoloja. Työmäärä on jaettu viikon työpäiville niin että usein maanantait ovat järjettömän raskaita päiviä. Ja sitten työsuhteiden osa-aikaistaminen, se jos mikä hiertää.
Työpaikoilla kuluneen kesän aikana on ollut suoranainen joukkopako, Posti Exit. Posti Exitin on aiheuttanut jo tässä kirjoituksessani esille tuomani asiat. Postin ammattitaitoisilla, sitkeillä ja palvelualttiilla työntekijöillä on mitta täynnä. Pääluottamusmiehenä minuun otetaan varsin usein yhteyttä ja pyydetään neuvoa, miten lähteä Postista pois, niin että henkilölle itselleen aiheutuu vähiten haittaa. Aiempina vuosina tehtäväni oli työehtosopimuksen antamin edellytyksin vaikuttaa siihen, että työpaikoille saadaan mahdollisimman paljon vakituisia työntekijöitä. Viime aikoina olen tukenut jäseniä siinä, miten toteuttaa Posti Exit.
Saman aikaisesti Postilla on työvoimapula. Perusjakeluun on vaikea saada työntekijöitä. Asiaa on helpottanut hieman se, että tällä hetkellä usein jakeluun otetaan töihin ns. Postin omaa henkilöstöä PAUn työehtosopimusta noudattaen, eikä vuokratyövoimaa, joille maksetaan halvemman työehtosopimuksen mukaista pienempää palkkaa. Postin jakelutyö ja muukin postialan työ on kuitenkin sen verran raskasta, että sitä käydään tekemässä viikko tai kaksi ja usein todetaan, ettei tämä ole mun juttu. Eikä tuollainen 27 tunnin viikkotyöaika houkuta, joten Turkka Kuusisto on oikeassa, kokoaikaiset työpaikat takaavat laadukkaat postipalvelut motivoidun ja osaavan henkilöstön välityksellä.
Posti Exitiä suunnitteleville neuvon usein opintovapaan ottamista ja opiskelua aikuiskoulutustuen turvin. Tästä löytyy lisätietoa Työllisyysrahaston sivuilta.
Posti Exitin voi toteuttaa myös Uusi Polku-palvelun kautta. Elokuussa hyväksytyssä Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksessa sovittiin Uusi Polku-palvelun jatkosta. Uusi polku -palvelupiste on avoinna arkisin maanantaista perjantaihin klo 9–12. Yhteyttä voi ottaa soittamalla 020 452 5008 tai sähköpostitse uusipolku@posti.com. Palvelupisteeltä voit kysyä tarkempaa tietoa Uusi polku -ohjelman sisällöstä, periaatteista ja eri polkuvaihtoehdoista. Hakeutuminen Uusi polku -ohjelmaan tapahtuu palvelupisteen kautta. Uusi Polku-ohjelman ongelmana on se, että päästäkseen Uuteen Polkuun periaatteena on se, ettei lähtevän henkilön tilalle tarvitse palkata uutta henkilöä. Useinkaan tämä ei ole mahdollista.
Useat työntekijät haluavat kuitenkin pysyä Postissa töissä ja Postilla on tarve työntekijöille. Alkusyksyn hyvä uutinen on ollut se että 1.9.2021 Postiin on perustettu Muutosyksikkö, jonka toimintaa on suunniteltu yhdessä työnantajan ja työntekijöiden edustajien kanssa.
Muutosyksikön kautta tavoitteena on tarjota töitä osa-aikaisille työntekijöille muista toiminnoista esimerkiksi Transvalista, niin että työntekijällä on mahdollisuus työkokonaisuuksia yhdistämällä saada kokoaikainen työ.
Muutosyksikön kautta on saatu jo hyviä kokemuksia YT-menettelyn myötä osa-aikaistettujen työntekijöiden työllistymisestä kokoaikaisesti Postin sisällä. Esimerkiksi kolmena päivänä viikossa töitä tehdään postinjakelussa ja kahtena muuna päivänä vaikkapa Transvalilla. Kokoaikaisen työn lisäksi työntekijä hyötyy siitä, että hän oppii uutta työtä, ja usein uuden oppiminen ja tekeminen rikastuttaa työelämää, tuo onnistumisen tunteita ja lisää työntekijän rohkeutta tarttua uusiin haasteisiin ja työtehtäviin. Muutosyksiköstä saat tällä hetkellä tietoa Posterin sivuilta, esihenkilöltäsi sekä edunvalvojilta ja varmasti saamme pian lukea siitä Reitti-lehden sivuiltakin.
Hyvää alkanutta syksyä kaikille,
Piia Willberg
alueellinen pääluottamusmies
16.9.2024 - Heidi Nieminen