PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
31.8.2018
Työympäristön muutokset ja postivolyymien lasku ovat olleet jo vuosia tuotannon tehostamisen syynä. Kilpailuympäristömme muuttuu nyt todella nopeasti, joten muutosten myllyyn lisää tehoa vaan. Meidän työntekijöiden on vaan yritettävä sopeutua tähän myllytykseen.
Puhutaan kehittämishankkeista, organisaatio- ja toimintamallimuutoksista, on reseptiä ja Lean-mallia ja muuta sellaista, joista tuotannon työntekijät eivät juurikaan mitään ymmärrä. Postin tuotteet ja palvelut muuttuvat jatkuvasti, sen myötä myös uudet työohjeet tulisi sisäistää tehokkaasti ja nopeasti. Meiltä odotetaan tehokasta ja virheetöntä työn tulosta ja oranssia palvelulupausta. Voi, kun aivokapasiteettimme pystyisi vastaanottamaan ja muistamaan kaiken sen tuotannon työohjeistuksen, jota on kaikkiaan n.6000 sivua ja vielä päivittämään jatkuvat muutokset. Olemme kuitenkin vain ihmisiä ja toimintakykymme on rajallinen, mutta parhaamme yritämme.
Postissa panostetaan nyt digitalisaatioon ja mm. Pomo-puhelin on oiva keksintö, jos se vaan toimisi kaikkialla, myös susirajalla, jossa ei ole verkkoa edes avun hälyttämiseen. Muut perustyövälineemme ovatkin jääneet kehityksen vauhdista. Jakeluautomme ovat suurimmaksi osin vanhoja ja rikkinäisiä, toimipaikkojemme postiautoparkki muistuttaa usein ralliautoilun jokamiesluokan varikkoa, yhtä ruttuista kalustoa. Jokunen auto viihtyy enemmän korjaamolla, kun työtehtävässään. Kesän helteet tekivät vanhoista jakeluautoista saunakoppeja, joissa lämpötila nousi jopa yli viidenkymmenen asteen. Autoissa, joissa ei ole ilmastointia, on kuitenkin digitaalinen sisätilan lämpömittari, siinäpä ne ajomukavuudet sitten taitavatkin olla. Jakeluautoissa joudutaan viettämään yhä enemmän työaikaa, joten ajomukavuuteen ja ergonomiaan tulee panostaa enemmän, jotta työkykymme ei kehittyisi työkyvyttömyydeksi.
Työohjeiden mukaan jakelu tulee tapahtua kahdesta/kolmesta kimpusta, ergolaukkua käyttäen. Mahdoton tehtävä! Postiset -mainoskimppu on usein hurjan paksu ja Kiinan nyssäkät vaan lisääntyvät, joten yhden kerrostalorapun postit eivät vaan ergolaukkuun sovi, vaikka tilastot kuinka näyttävät kirjevolymien laskua. Autojen jakelutelineetkin kaipaavat kehitystyötä uudistuvan jakelutavan ja autojen yhteiskäytön myötä, mutta jakajien aloitteista huolimatta tämäkin kehitystyö on pahasti myöhässä. Samat jakelukärryt ovat palvelleet alueellamme uskollisesti vuodesta toiseen ja monitaitoinen jakeluhenkilöstömme on jatkanut niiden elämää huoltamalla ja korjaamalla näitä vanhoja palvelijoita. Uudistuneista sähkökäyttöisistä jakelukärryistä olemme jo nähneet kuvia, mutta niitä ei joka paikkaan ehkä saada, ei ole tarpeeksi isoja säilytystiloja, eivätkä ne sovi reittien yhteiskuljetuksiin.
Postin uudistuminen ja kehittäminen on hurjassa vauhdissa ja johtajat innoissaan luotsaamassa postia palkintosijoille kiihtyvässä kilpailutilanteessa. Jotain on unohtunut! Henkilöstön hyvinvoinnin ja työvälineiden kehittäminen on pudonnut vauhdista ja kohta ihmetellään työkyvyttömyyden hintalappua.
Henkilöstömme on ammattitaitoista ja sitoutunutta väkeä, mutta jatkuvat muutokset ja työn tehostaminen syövät motivaatiota ja lopulta työkykyämme. Voisiko edes joku Postin lukuisista projekteista olla henkilöstön hyvinvointia edistävä ja työvälineitä kehittävä hanke, jossa henkilöstö saisi olla mukana? Voisiko työnjohto ja suunnittelijat suunnitella työprosessit ja resurssit niin, että työt voidaan oikeasti suorittaa työohjeiden mukaan, työajan puitteissa ja vielä turvallisesti? Minun ja monen muun toiveunta vaan.
Onkohan joku pissinyt aamupuurooni? Niin kitkerältä alkaa tämä kirjoitus maistumaan. Työsuojeluvaltuutettuna saan kuulla tätä palautetta päivittäin henkilöstöltä, kehut ovat harvassa.
Joensuun jakeluterminaalissa toteutettiin ensimmäisten joukossa Resepti-hanke, siitä saatiin ihan sertifikaattikin ja yllätykseksemme myös henkilöstöä tästä pienesti palkittiin. Joku vierailija tässä kysyi Joensuun jakajilta, että kertokaapa mitä se Resepti oikein on, millä tavalla se on muuttanut postin sisätyötä? Hetken mietittyään kaveri vastasi: ”No, lattiaan on laitettu erivärisiä teippauksia ja kaikille rullakoille, dollyille ja roskiksille on omat paikat ja jos rullakko ei ole omalla paikalla, niin Jaanalta tulee sanomista". Sitä se resepti on.
Tsemppiä muutoksiin!
Jaana Kanerva
Postityöntekijä ja työsuojeluvaltuutettu
80-83 -alue
14.9.2018 - Marko Koivumäki