PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
Djordjevicin puhe SAK:n edustajistossa:
”Työehtoshoppailu on yhä akuutti ongelma koko ay-liikkeessä. Haluan jälleen nostaa esille postialan, jossa työehtoshoppailu on tuonut valtavia ja osittain jopa peruuttamatonta tuhoa alallemme. Postialaamme on kohdistunut valtavan paljon epävarmuutta, työaikamuutoksia, osa-aikaistuksia ja irtisanomisia.
Tämä taas johtuu siitä, että postialan yleissitovan työehtosopimuksen rinnalle on toistuvasti solmittu huomattavasti alemman tasoista kilpailevaa työehtosopimusta, jota jakelualan työehtosopimukseksi kutsutaan. Se on katastrofaalisesti vääristänyt kilpailua.
Tällä hetkellä jakelualan työehtosopimuksen piirissä työskentelevä jakaja häviää tyypillisesti peräti yli 10 000 € nettona vuodessa verrattuna yleissitovalla työehtosopimuksella työskentelevään postilaiseen.
Vaikka kirjepostimäärä laskee vauhdilla, niin sillä ei voida lähellekään kuitata kaikkea työehtoshoppailun tuomaa tuhoisuutta postialalle.
Korkein oikeus myönsi juuri PAUlle valitusluvan, jossa punnitaan mitä työehtosopimusta postikeskuksen lajittelutyön vuokratyöntekijöihin voidaan soveltaa (työnantajan järjestäytymisestä huolimatta): reilumpaa yleissitovaa työehtosopimusta vai jakelualan kilpailevaa ja olennaisesti heikompaa työehtosopimusta.
Tällä hetkellä koko SAK:n kentällä ei ole tarpeeksi päättäväisyyttä ratkaista työehtoshoppailua kaikkien jäsentemme eduksi. Ja kun kerran tilanne on niin, tulisi SAK:n vähintäänkin pyrkiä vaikuttamaan lainsäädännön kautta työehtoshoppailun torjumiseen.
Pyrkimys vaikuttaa lainsäädäntöön ei silti pitäisi olla suinkaan ainut tai edes ensimmäinen vaihtoehto, koska se on prosessina todella hidas ja epävarma tie. En hirveästi lämpene ajatukselle, että työehtoshoppailun ongelma siirrettäisiin poliittisten puolueiden ratkaistavaksi, jonka toivottu lopputulos on täysin epävarmaa.
Totuus kuitenkin on, että me ay-liikkeenä mahdollistimme työehtoshoppailun ja loimme sen ongelmat. Me voisimme yhtä lailla myös lopettaa se dynaamisin toimenpitein, eli lopettaen solmimaan heikompia työehtosopimuksia yleissitovuuteen nähden. Se olisi ennen kaikkea rehellistä edunvalvontaa jäseniämme kohtaan, jota meiltä läpi SAK:n kentän odotetaan. Meidän pitäisi olla luottamuksen arvoisia ja toimia päättäväisesti.
Aiemmassa puheenvuorossani vetosin painavasti SAK:hon, ammattiliittoihin, ammattiliittojen puheenjohtajiin, erikseen myös Teollisuusliittoon ja jopa PRO:hon, että ryhtyisimme dynaamiseen yhteistyöhön ja lopettaisimme viimein solmimasta heikompaa työehtosopimusta verrattuna alan yleissitovaan työehtosopimukseen.
Nyt samoille äsken mainituille lähetän vain kaksisanaisen viestin: yrittäkää edes”!