FIN / SWE / ENG
Yhteystiedot | Medialle
Kirjaudu palveluihin
Jäsensivut
Jäsenpalvelut

Ohjeita kirjautumiseen
Ongelmia kirjautumisessa?
  • Pau
    PAUn XXVII Liittokokous Yleistä Yhteystiedot Hallinto Ammattiosastot Säännöt Laskutustiedot Historia Rekisteri- ja tietosuojaseloste
  • Pau
    PAUn XXVII Liittokokous Yleistä Yhteystiedot Hallinto Ammattiosastot Säännöt Laskutustiedot Historia Rekisteri- ja tietosuojaseloste
  • Edunvalvonta
    Ongelmia työpaikalla? Työehtosopimukset Luottamusmiestoiminta Pääluottamusmiehet Työsuojelu Työsuojeluvaltuutetut Ryhmähenkivakuutus Työhyvinvointisäätiö Kansainvälisyys
  • Edunvalvonta
    Ongelmia työpaikalla? Työehtosopimukset Luottamusmiestoiminta Pääluottamusmiehet Työsuojelu Työsuojeluvaltuutetut Ryhmähenkivakuutus Työhyvinvointisäätiö Kansainvälisyys
  • Jäsenyys
    Suosittele jäsenyyttä-saat 20 euron lahjakortin Liity jäseneksi Miksi liittyä Jäsenedut Jäsenkortti Jäsenmaksut Itsetilittävä jäsen Jäsenmaksuvapautus Sähköinen jäsenpalvelu Tapahtumat Muista ilmoittaa jäsenmuutoksista Osastojen mökit
  • Jäsenyys
    Suosittele jäsenyyttä-saat 20 euron lahjakortin Liity jäseneksi Miksi liittyä Jäsenedut Jäsenkortti Jäsenmaksut Itsetilittävä jäsen Jäsenmaksuvapautus Sähköinen jäsenpalvelu Tapahtumat Muista ilmoittaa jäsenmuutoksista Osastojen mökit
  • Koulutus
    Ajankohtaista PAUn järjestökoulutus Kiljavan opiston järjestökoulutus PAUn sopimuskoulutus Kiljavan opiston sopimuskoulutus Edunvalvojien koulutuspäivät TSL:n kurssit Usein kysyttyä Näin perut ilmoittautumisesi Matkalaskulomake
  • Koulutus
    Ajankohtaista PAUn järjestökoulutus Kiljavan opiston järjestökoulutus PAUn sopimuskoulutus Kiljavan opiston sopimuskoulutus Edunvalvojien koulutuspäivät TSL:n kurssit Usein kysyttyä Näin perut ilmoittautumisesi Matkalaskulomake
  • Viestintä
    Medialle Ajankohtaista Blogit Reitti Julkaisut ja materiaalit Logot ja graafinen ohje Postitoiminta
  • Viestintä
    Medialle Ajankohtaista Blogit Reitti Julkaisut ja materiaalit Logot ja graafinen ohje Postitoiminta
  • Joukkuevoimalaji

PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti

ajankohtaisista asioista.

Seuraa liiton viestintää. 

Kysymyksiä ja vastauksia Postin yt-neuvotteluista ja lomautuksista

28.05.2020

Posti Oy:n Postipalveluiden tuotannon ja hallinnon sekä Posti Groupin hallinnon yt-neuvottelut käynnistyivät valtakunnallisesti 26.5.2020. Työnantajan tavoitteena on käydä alueelliset neuvottelut viikon 23 loppuun mennessä.

1. Milloin yt-neuvottelut käydään ja miksi?

Yt-neuvottelut käynnistyivät valtakunnallisesti 26.5.2020. Työnantajan tavoitteena on käydä alueelliset neuvottelut viikon 23 loppuun mennessä. Työnantaja perustelee yt-neuvotteluita koronapandemiasta aiheutuvilla vaikutuksilla lähetysmääriin. Alueellisissa neuvotteluissa työntekijöiden edustajina ovat alueelliset pääluottamusmiehet, joilta saa lisätietoa.

2. Mitä työnantaja suunnittelee?

Työnantaja suunnittelee määräaikaisia lomauttamisia enintään 90 päiväksi tilapäisten työntarjoamisen edellytysten vähentymisen takia. Tämä koskee koko neuvottelujen kohderyhmää. Lomautus voi työnantajan mukaan toteutua kokoaikaisena tai osa-aikaisena lomautuksena. Tämä voi aiheuttaa työnantajan mukaan muutoksia työvuororakenteeseen. Asiat tarkentuvat, kun yt-neuvottelut on käyty.

3. Mitä liitto (PAU) tekee yt-tilanteessa jäsentensä eteen?

PAUn kouluttamat edunvalvojat tuovat neuvotteluissa esille kaikki työntekijäpuolen argumentit ja pyrkivät pienentämään vaikutuksia. Työnantaja on kertonut etsivänsä myös vaihtoehtoisia tapoja ja näitä kartoitetaan yt-neuvotteluissa. PAU ja edunvalvojat tiedottavat yt:n etenemisestä ja vastaavat kaikkiin kysymyksiin, joita epävarma tilanne aiheuttaa. Postin yt-neuvotteluihin liittyviä uusia kysymyksiä ja vastauksia päivitetään PAUn verkkosivuille www.pau.fi. Työttömyysturvasta lomauttamista koskien saat lisää tietoa PAUn työttömyyskassasta www.pautk.fi.

4. Mitä lomauttaminen tarkoittaa?

Lomauttamisella tarkoitetaan sitä, että työnantaja saa työsopimuslaissa määriteltyjen ehtojen täyttyessä keskeyttää työn ja palkanmaksun. Työsuhde pysyy edelleen voimassa. Työntekijän saa lomauttaa silloin, kun työnantajalla on taloudellinen tai tuotannollinen peruste irtisanoa työsopimus tai kun työnantajan mahdollisuudet tarjota työtä ovat huonontuneet tilapäisesti, eikä työntekijälle ole mahdollista antaa muita työtehtäviä tai koulutusta.

5. Kuka voidaan lomauttaa?

Lomauttaminen koskee ensisijaisesti vakituisia (toistaiseksi voimassa oleva työsopimus) työntekijöitä, jotka ovat yt-neuvotteluiden kohderyhmässä. Lomautusoikeus koskee koronatilanteessa myös määräaikaisia työsopimuksia samassa laajuudessa kuin se koskee toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia. Määräaikaisia koskevat lakimuutokset ovat voimassa määräajan 30.6.2020 asti tämän hetken tiedon mukaan (työmarkkinakeskusjärjestöt ovat esittäneet määräajalle jatkoa vuoden loppuun asti - eduskunnassa lakimuutosta ei ole vielä käsitelty).

6. Voiko työntekijä irtisanoutua lomautuksen aikana?

Työntekijä saa lomautuksen aikana irtisanoa työsopimuksensa sen kestosta riippumatta ilman irtisanomisaikaa. Jos lomautuksen päättymisaika on työntekijän tiedossa, tätä oikeutta ei ole lomautuksen päättymistä edeltävän seitsemän päivän aikana. Tämä oikeus koskee niin toistaiseksi voimassa olevia kuin määräaikaisia työsopimuksia.

7. Kuka päättää lomautettavat?

Työnantaja. Työehtosopimuksen vähentämisjärjestystä on noudatettava.

8. Mikä on vähentämisjärjestys eli missä järjestyksessä lomautetaan?

Vähentämisjärjestyksessä noudatetaan työehtosopimusta. Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksessa (4 § 6 mom.) on sovittu vähentämisjärjestyksestä näin: ”Irtisanomisen ja lomauttamisen yhteydessä on mahdollisuuksien mukaan noudatettava sääntöä, jonka mukaan viimeksi irtisanotaan tai lomautetaan yrityksen toiminnalle tärkeitä tai erikoistehtäviin tarvittavia työntekijöitä, vaikeasti työllistettäviä ja saman työnantajan työssä osan työkyvystään menettäneitä. Toissijaisesti kiinnitetään huomiota myös työsuhteen kestoaikaan ja työntekijän huoltovelvollisuuden määrään.”

9. Millä tavalla vähentämisjärjestystä sovelletaan käytännössä?

Työtuomioistuimen vakiintuneen tulkinnan mukaan yrityksen toiminnalle tärkeällä ammattityöntekijällä tarkoitetaan erityistä tietoa ja taitoa vaativiin töihin erikoistuneita tai erityisen koulutuksen saaneita ammattityöntekijöitä sekä sellaisia työntekijöitä, jotka ammattitaitonsa, koulutuksensa, kokemuksensa tai muun vastaavanlaisen kyvyn tai taidon perusteella ovat muiden samaa työtä tekevien joukossa yritykselle tärkeitä.

Toissijaisesti tarkastellaan työsuhteen yhdenjaksoista kestoaikaa ja huoltovelvollisuuden määrää. Työnantaja on velvollinen osoittamaan, että työvoiman vähentämisjärjestystä koskevaa määräystä on noudatettu.

10. Miten ja milloin työnantaja ilmoittaa lomauttamisesta?

Työnantaja ilmoittaa lomauttamisesta yt-neuvotteluiden päättymisen jälkeen. Viestinvälitys- ja logistiikka-alan ja Informaatiologistiikka-alan työehtosopimuksesta poiketen työnantaja noudattaa koronatilanteessa vähintään viiden (5) päivän lomautusilmoitusaikaa (Postissa valtakunnallinen paikallinen sopimus koronatilanteessa – voimassa 31.12.2020 asti). Lomauttamisesta on ilmoitettava työntekijälle henkilökohtaisesti. Ilmoituksessa on mainittava lomautuksen peruste, sen alkamisaika ja kesto tai arvioitu kesto.

11. Kertyykö lomautusajalta vuosilomaa?

Työpäiviä laskettaessa työssäolon veroisiksi päiviksi huomioidaan varsinaisten työpäivien lisäksi lomautuspäivät, kuitenkin enintään 30 työpäivää kerrallaan (jos työntekijä on kokonaan lomautettu). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli lomautus kestää kerrallaan enimmillään 30 työpäivää, se ei vaikuta millään tavalla vuosiloman kertymiseen eli lomat kertyvät normaalisti, kuten töissä ollessa. Laskennassa huomioidaan ainoastaan ne lomautuspäivät, jotka olisivat olleet työntekijän työpäiviä. Näin ollen vuosiloman kertymistä laskettaessa lomautuksen lomaa kerryttävä kalenterijakso voi olla 30 päivää pidempi.
Työssäolo katkaisee 30 päivän laskemisen. Jos työntekijä on lomautusten välissä töissä, lähtee 30 päivän laskenta alusta jokaisen erillisen jakson alkaessa.

12. Voiko sairauslomalla olevan työntekijän lomauttaa?

Asian ratkaisee se, kumpi tapahtuu ensin – lomautusilmoitus vai sairausloma. Jos työnantaja on antanut lomautusilmoituksen ennen työntekijän sairausloman alkamista, työntekijä on oikeutettu sairausajan palkkaan vain siltä ajalta kuin hän olisi ollut työssä eli enintään lomautusilmoitusajan. Lomautusajalta oikeutta sairausajan palkkaan ei ole.
 
Jos sairaus on alkanut ennen lomautusilmoituksen antamista, työntekijällä on oikeus sairausajan palkkaan siihen saakka, kunnes sairausloma päättyy tai kunnes työnantajan velvollisuus maksaa sairausajan palkkaa päättyy. Jos kyseessä on pitkä sairausloma, voi lomautus alkaa vasta sairausloman päätyttyä.

13. Onko työnantajan tarjottava lisätyötä lomautetulle? 

Kyllä. Lomautetulla työntekijällä on (muiden osa-aikaisten työntekijöiden) lisätyöoikeutta vahvempi oikeus palata työhön. Myöskään kesätyöntekijöitä tai määräaikaisia sijaisia ei voida palkata ennen kuin lisätyötä on tarjottu lomautetulle työntekijälle niinä päivinä, kun henkilöitä on lomautettuna.

14. Saako lomautettu henkilö ansiopäivärahaa?

Lomautuksen ajalta työttömyyskassa maksaa ansiopäivärahaa, jos ansiopäivärahan saamisen muut edellytykset täyttyvät.

Päivärahaa voidaan maksaa vain työ- ja elinkeinotoimiston lausunnon perusteella. Tästä syystä lomautetun on ilmoittauduttava TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä työttömäksi työnhakijaksi ja oltava valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä.

Jos lomautetun henkilön työaikaa lyhennetään kokonaisina työpäivinä, hänelle maksetaan lomautuspäiviltä täyttä ansiopäivärahaa sillä edellytyksellä, että työaika on korkeintaan 80 % kokoaikaisen työntekijän työajasta (30 t 36 min. à 38 t 15 min. tai 30 t à 37,5 t viikkotyöajalla). Työaikaa tarkastellaan lomautustapauksissa viikoittain.

HUOM! Muun muassa kiky-työajanpidennykset lomautusviikolla saattavat aiheuttaa ansiopäivärahan menetyksen ko. viikolta. Jokaisen tulee olla erittäin tarkka siitä, että lomautusviikolla 80 % työaikaraja ei ylity, jotta oikeus ansiopäivärahaan säilyy.

Mikäli lomautus toteutetaan lyhentämällä työpäivää, maksetaan lomautuksen ajalta soviteltua päivärahaa. Edellytyksenä tässäkin on, että lomautetun työaika kalenteriviikossa on enintään 80 prosenttia kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta. Sinua koskevat samat sovitellun päivärahan saamisen edellytykset kuin työttömiäkin, mutta työaikaa tarkastellaan sovittelutilanteessa kalenteriviikoittain.

15. Onko ansiopäivärahassa omavastuupäiviä?

Työttömyysturvan alun 5 omavastuupäivää ovat poistuneet väliaikaisesti. Koronavirustilanteen takia työttömyysturvaa koskevat muutokset ovat tulleet takautuvasti voimaan lakiin 16.3.2020 lähtien ja ne ovat voimassa 6.7.2020 saakka (työmarkkinakeskusjärjestöt ovat esittäneet määräajalle jatkoa vuoden loppuun asti – eduskunnassa lakimuutosta ei ole vielä käsitelty).

Postin yt-neuvotteluihin liittyviä uusia kysymyksiä ja vastauksia päivitetään näille sivuille. Seuraa PAUn tiedotusta.

Päivitetty 28.5.2020

Etusivu>
Viestintä>
Ajankohtaista


  Medialle
  Ajankohtaista
  Blogit
Reitti
Aikataulu
Osallistu palautearvontaan
  Julkaisut ja materiaalit
  Logot ja graafinen ohje
Postitoiminta
Postilaki
Postidirektiivi
Liikenne- ja viestintävirasto
Yhteystiedot

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry.
John Stenbergin ranta 6,
00530 Helsinki
Puh: (09) 613 116

Puhelinvaihde avoinna
ma-pe klo 8.30-16.00
(1.6.-31.8. klo 8.30-15.00)

Sähköposti:
etunimi.sukunimi@pau.fi

Sosiaalinen Media
Facebook
Instagram
Twitter
Etsitkö näitä?

> Työehtosopimukset
> Pääluottamusmiehet
> Työsuojeluvaltuutetut
> Jäsenedut
> Työttömyysturva