Utgångspunkten för
PAU:s kommunikation
är en medlem
Det nya företagsspecifika kollektivavtalet mellan Finlands Post- och Logistikunion PAU rf och Åland Post förenhetligar anställningsvillkoren för arbetstagarna vid Åland Post så att de närmar sig bestämmelserna i det allmänt bindande kollektivavtalet för kommunikationsförmedlings- och logistikbranschen. Avtalet medför ändringar i företagets lönesystem från 1.5.2025. Ingen kommer att få sin lön sänkt på grund av avtalet. PAU och Åland Post har dessutom börjat förhandla om löneförhöjningarna för år 2026. Avsikten är att förhandlingarna ska bli klara inom de närmaste veckorna.
Finlands Post- och Logistikunion PAU och Åland Post har sedan i fjol förhandlat om ett nytt företagsspecifikt kollektivavtal. Det nya avtalet undertecknades i april och största delen av bestämmelserna i avtalet börjar gälla genast. Det nya lönesystemet tas i bruk 1.5.2025 och paragraferna om penningersättningar 1.9.2025. Avtalet gäller arbetstagare vid både Åland Post och Axla Logistics.
Åland Post kollektivavtal är i kraft 1.1.2025–31.10.2025. Den korta avtalsperioden förklaras av att kollektivavtalet för kommunikationsförmedlings- och logistikbranschen löper ut 31.10.2025. Utöver att anställningsvillkoren förenhetligas, är avsikten att också avtalets giltighetstid ska följa kollektivavtalet för kommunikationsförmedlings- och logistikbranschen.
PAU och Åland Post har redan inlett förhandlingarna om löneförhöjningarna för år 2026. Det är tänkt att parterna ska förhandla klart i god tid före semestrarna. Avsikten är att man samtidigt ska avtala om en förlängning av kollektivavtalet för perioden 1.11.2025–31.10.2026.
Den mest betydande ändringen i anställningsvillkoren vid Åland Post sker på lönefronten från 1.5.2025. Lönerna för arbetstagarna inom produktionen (lönebilaga A, till exempel postutdelare och pakethanterare) bestäms i fortsättningen enligt lönetabeller och erfarenhetsår. Lönetabellen följer lönerna i kollektivavtalet för kommunikationsförmedlings- och logistikbranschen. Chaufförernas löner (lönebilaga D) följer det allmänt bindande kollektivavtalet för lastbilsbranschen mellan Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT rf och Biltrafikens Arbetsgivareförbund rf. Också anställningsvillkoren följer villkoren inom lastbilsbranschen.
Lönerna för arbetstagare inom produktionen och chaufförer justeras så att de motsvarar de nya lönetabellerna. För de arbetstagare vars gamla lön understiger tabellönen höjs lönen från 1.5.2025 till en nivå som motsvarar kollektivavtalet.
Om arbetstagarens gamla lön överstiger den nya tabellönen, görs den lönedel som överstiger tabellönen om till ett systemtillägg. Systemtillägget är alltid ett fast belopp i euro och det betalas i regel så länge anställningsförhållandet är i kraft. Arbetstagarens totala lön sjunker alltså inte till samma nivå som i den nya lönetabellen, utan i fortsättningen får arbetstagaren normal tabellön och individuellt systemtillägg. Om arbetstagaren övergår till mer krävande uppgifter i samma lönetabell och tabellönen därför stiger, minskar systemtillägget med ett belopp som motsvarar löneökningen. Dessutom har PAU och Åland Post kommit överens om att ta i bruk en semesterpenning och kompensera kostnaderna för arbetsgivaren, vilket påverkar storleken på systemtillägget. Mer om det senare i texten.
Inom tidningsutdelningen (lönebilaga C) sker inga betydande förändringar, utan arbetet utförs också i fortsättningen med prestationslön.
Tjänstemännens lön (lönebilaga B) består också i fortsättningen av tabellön och individuell lönedel. PAU och Åland Post har strävat efter att göra den prestationsbedömning som används för att fastställa den individuella lönedelen tydligare och transparentare. Det nya kollektivavtalet ändrar inte på storleken på tjänstemännens löner.
Lönetabellerna för arbetstagare inom produktionen, chaufförer och arbetstagare inom tidningsutdelning höjs genom en allmän förhöjning på 2,5 procent från 1.5.2025. Det motsvarar förhöjningarna i kollektivavtalen för både kommunikationsförmedlings- och logistikbranschen och lastbilsbranschen 2025.
Tjänstemännens löner höjs 2025 med 1,25 procent som en pott som arbetsgivaren delar ut.
Vid Åland Post överfördes semesterpenningen till tabellönerna till ett belopp av 5 procent år 2000. I och med det nya kollektivavtalet tas semesterpenningen i bruk på nytt. De första semesterpenningarna betalas ut i juni 2025.
Ibruktagandet av semesterpenningen medför betydande kostnader för arbetsgivaren. PAU och Åland Post har kommit överens om att dessa kostnader ska kompenseras under de kommande åren.
Systemtillägget för arbetstagare inom produktionen och arbetstagare med chaufförsuppgifter kan minskas med högst 5 procent på grund av lönejusteringar som görs i tabellönerna. I praktiken innebär det att den allmänna löneförhöjningen inom produktionen och transporten äter upp systemtillägget till 5 högst procent, om arbetstagaren har haft ett så stort systemtillägg. Minskningen görs från och med 2025. Minskningen sänker inte arbetstagarnas lön, utan ändrar förhållandet mellan tabellönen och systemtillägget inom den totala lönen.
Tjänstemännens lönetabeller förblir oförändrade, varvid semesterpenningen på 5 procent ingår i lönetabellerna. För tjänstemännen räknas inget systemtillägg ut, utan kostnaderna för att återinföra semesterpenningen kompenseras genom att löneförhöjningarna för 2025 är 1,25 procent och ges som en pott som arbetsgivaren fördelar. PAU och Åland Post har kommit överens om att kompensationen fortsätter också i framtiden. Bland annat därför har parterna redan inlett förhandlingarna om lönerna för 2026.
Vid förhandlingarna lade man märke till att skillnaderna mellan kollektivavtalet för Åland Post och kollektivavtalet för kommunikationsförmedlings- och logistikbranschen är mindre än väntat. Därför finns det mycket som är bekant i det nya kollektivavtalet. Till exempel paragraferna om semestrar, familjeledigheter och insjuknande har redan tidigare varit likadana i båda kollektivavtalen. Också arbetstidsbanken förblir i stort sett oförändrad till sitt innehåll, även de formuleringar i avtalet som gäller arbetstidsbanken och flexledigheterna ändras.
Den mest betydande ändringen utöver semesterpenningen är den mertidsersättning på 20 procent som betalas för mertidsarbete från 1.9.2025. Rätt till mertidsersättning har de deltidsanställda som jobbar fler timmar än vad som står i arbetsavtalet eller arbetsskiftsförteckningen, men vars timmar ännu inte räcker till för övertidsersättning.
Det kvällstillägg som betalas klockan 18.00–21.00 höjdes från 15 procent till 20 procent. Inom transportarbete betalas kvällstillägget klockan 18.00–22.00 som 15 procent. Det här motsvarar nivån i kollektivavtalet för lastbilsbranschen.
En förbättring som är viktig för PAU är att intressebevakningens roll har stärkts. Bestämmelserna om förtroendemannens och arbetarskyddsfullmäktiges uppgifter i kollektivavtalet är nu mer detaljerade än tidigare.
Parterna har avtalat om att vissa paragrafer om penningersättningar ska börja gälla 1.9.2025. Dessa är: 11 § 2 mom. (tillägg för arbetsbundenhet), 16 § 1-2 mom. (ersättning för merarbete) och 11-13 mom. (övertidsersättning för ledig dag). 17 § 1 (kvällsarbetstillägg) och 3 mom. (förlängningstimmar för nattarbete). 20 § 3 mom. (utryckningsersättning). 24 § 11-12 mom. (vikarietillägg i lönebilaga B) och 14 mom. (handledningstillägg) samt 28 § 5 mom. (sjukledighetstillägg).
Medlemmarna kan med låg tröskel kontakta förbundets byrå i alla frågor som gäller anställningsvillkoren, kollektivavtalet och lönesystemet. PAU kommer att ordna utbildning om innehållet i det nya kollektivavtalet för sina medlemmar. Förbundet informerar senare om när utbildningen hålls.
Åland Post ordnar i maj ett informationsmöte på arbetsplatserna om det nya kollektivavtalet och lönerna.
Den nya kollektivavtalet hittar du här.